Iedereen wil graag het beste voor zijn of haar kind. 

In sommige situaties is dit echter een hele uitdaging. Wat als je kind te vroeg geboren is, een beperking heeft of eet- en/of slaapproblemen. Voor ouders is het soms lastig om hier goed op in te spelen.

Bijvoorbeeld als je kindje te vroeg geboren is en met het geluk ook direct de schrik en zorgen meekomen en je kindje echt andere behoeftes heeft dan een stevige op tijd geboren zuigeling.

Of: Wat te doen als je kind niet wil eten of slapen. Wat probeert hij of zij hiermee te vertellen en hoe kunnen we hem of haar helpen? Het antwoord kunnen we vaak vinden door -bij wijze van spreken- even een stapje terug te doen en de situatie van een afstandje te bekijken. Dit doen we door een stukje te filmen, eerst van een spelsituatie en daarna ook van bijvoorbeeld het eten of het bed ritueel. Samen bekijken we daarna de film waarin de communicatie te zien en te horen is in (lichaams)taal en zo ontdekken we meestal wat je kind te vertellen heeft.

Van een heel ander orde is het, als je een kind met een beperking krijgt. Je wereld verandert op slag en het kost vaak even tijd om vertrouwen in jezelf te krijgen, dat je deze taak aankan als ouder. Ook zul je de taal van je kind moeten leren; en later wordt misschien pas duidelijk of je kind kan leren praten. Lichaamstaal -maar ook andere mogelijkheden om je te leren uiten- zijn dan van groot belang voor je kind.

Het grote voordeel van film is dat je nog eens terug kunt spoelen, als je iets gemist hebt. Dat geeft ons de mogelijkheid om veel meer te zien, dan in het dagelijks leven. Door te filmen, terug te kijken en de film stil te zetten, kunnen we ook de allerkleinste signalen ontdekken. Op deze manier ontdekken we samen wat je kind vertelt of wil vertellen.

Als de signalen eenmaal herkend zijn, worden ze ook eerder gezien in de gewone dagelijkse activiteiten. 

Verder kunnen we dan ook kijken welke communicatiemogelijkheden je kind heeft of zou kunnen ontwikkelen.

 

De maatschap Video Coaching Veerbeek werd in 2012 opgericht. Marjan en Martin Veerbeek hielden zich tot dan toe elk op hun eigen terrein afzonderlijk bezig met Video Coaching. 

Marjan heeft zich als -van oorsprong- kinderverpleegkundige gespecialiseerd in Video Interactie begeleiding voor gezinnen met kinderen met moeilijk verstaanbaar gedrag en kinderen met een beperking; in eerste instantie in het ziekenhuis, waar zij ook de “Huilbabypoli” heeft opgezet en vorm gegeven. Later kwam hier het begeleiden van moeder en kind in de verslavingszorg bij en het begeleiden van ouders die kinderen hebben met een communicatieprobleem -meestal het niet in staat zijn tot gesproken taal- in de thuissituatie.

Inmiddels werkt ze alleen nog als zelfstandige voor deze doelgroepen.

Hun Missie is Video Coaching breder bekend te maken als hulpmiddel om tot betere interactie en communicatie te komen.

Maar ook om mensen voor wie Video Coaching nodig is maar voor wie dit financieel lastig is, te kunnen bereiken. 

Video Coaching Veerbeek | info@videocoachingveerbeek.nl